fbpx
Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

MISSILET

august 18, 2022,19:30 - 21:30

|Tilbagevendende Begivenhed ( se alle )

One event on August 19, 2022 at 7:30pm

One event on August 20, 2022 at 7:30pm

One event on August 25, 2022 at 17:00

One event on August 26, 2022 at 7:30pm

One event on August 27, 2022 at 7:30pm

One event on September 1, 2022 at 7:30pm

One event on September 2, 2022 at 17:00

One event on September 8, 2022 at 7:30pm

One event on September 9, 2022 at 7:30pm

One event on September 10, 2022 at 17:00

Arrangør: Odsherred Teater

Spilleperiode: 18. august – 10. september

Ungt Teaterblod

“…god og skarp tekst, hvor virkelighed og fiktion mødes perfekt og afbalanceret.”

“Hvem er den egentlige ”skurk”? Er det mellemlederen, der måske nok har ”trykket på knappen”, eller er det den øverste ledelse, som ikke har taget de rette forholdsregler? Mei Oulunds tekst italesætter alt dette, men – heldigvis – uden at der vælges side. Diskussionen rumsterer til gengæld i en, når man forlader teatersalen.”

⭐⭐⭐⭐⭐ Morten Buckhøj

”Missilet er noget af det bedste nyskrevne, danske dramatik længe.”
”Mei Oulunds manuskript er imponerende gennemarbejdet og fuld af detaljer.
”En vedkommende menneskelig historie, der forekommer at holde vand, hvad angår det faktuelle, og som samtidig bliver pokkers god underholdning.”
”Teksten er så i hænderne på instruktøren Frede Gulbrandsen og scenografen Eilev Skinnarmo blevet til bogstaveligt talt bragende godt teater – no spoilers intented – i en ambitiøs og veludført opsætning.”
”… gå ikke glip af en af denne sæsons indtil nu mest positivt overraskende gode teateroplevelser, som så afgjort er værd at køre lidt efter.

⭐⭐⭐⭐⭐ CPH Culture

”… begavet og livlig iscenesættelse …”
”… Mei Oulunds stykke hører blandt årets bedste bud på ny dansk dramatik …”

Anne Middelboe Christensen, information.

”’Missilet’ er en interessant og engageret forestilling med solidt afsæt i det lokale Odsherred. Forestillingen har et godt blik for 1980’ernes fredsbevægelse, men også for den syndebukkeeffekt og den autoritetsformidling, som danske myndigheder åbenbart kunne slippe afsted med dengang.” […]
”Eilev Skinnarmos enkle scenografi er strålende effektfuld. Her er missilet naturligvis det visuelle omdrejningspunkt på midten af scenen – i en imponerende, tegnefilmsagtig metalkonstruktion af Theis Witzel, der har fået missilet til at eksplodere, så det næsten må kunne mærkes helt ind til Holbæk. […]”

⭐⭐⭐⭐⭐ Kulturkupéen 

BEMÆRK! Vi har IKKE nummererede pladser i salen.

Et vaskeægte koldkrigsdrama på Odsherred Teater

Genopsætning af forårets udsolgte forestilling.
MISSILET er et stykke nyskrevet dansk dramatik, der er inspireret af en af de mest kendte og spektakulære begivenheder i Odsherreds historie – nemlig missilsagen.

Forestillingen er en fiktion, der snor sig rundt om de virkelige begivenheder i 1982, da missilet ramte og i tiden efter.

Vi befinder os i den allerkoldeste periode af den kolde krig, og her følger vi fredsaktivisten og søofficerdatteren Hannah, der ad skæbnens kringlede veje, bliver rodet ind i sagen om Hovsa-Olsen og hans sørgelige skæbne og ikke mindst Hannahs far, den højtplacerede søofficer på Holmen, der skal håndtere sagen i offentligheden.

Missilet er et medrivende drama med klare paralleller til i dag. Om svigt i en højere sags tjeneste, svigt af den enkelte på bekostning af “noget større”, svigt af egne idealer og ikke mindst svigtet mod sandheden.

Det “rigtige” missil
”Hændelsen”, som den blev betegnet, fandt sted for 40 år siden, den 6. september 1982, da et 500 kg. tungt Hapoonmissil, ved en fejl, blev affyret fra fregatten Peder Skram, der lå ud for Sj. Oddes kyst. Efter 34 kilometers flyvning i lav højde, eksploderede det i et sommerhusområde i Lumsås.

Heldigvis kom ingen mennesker noget til, og de materielle skader var til at overse. Til gengæld blev de menneskelige omkostninger for kaptajn H. G. Olsen, der var ombord den dag for at teste missilsystemet næsten uoverskuelige.

Hvad der først blev betegnet som en menneskelig fejl, viste sig senere at være en ”svaghed i sikkerheden” på det amerikansk produceret våbensystem, der var installeret på Peder Skram. Men på trods af tre lokale journalisters ihærdige afdækning af sagen, et arbejde der indbragte dem en Cavlingpris og næsten rensede kaptajnen, ville historien om ”Missilolsen” og Hovsamissilet” ikke slippe sit tag i offentligheden.

Mei Oulund, der har skrevet MISSILET fortæller:

”Her 40 år efter hændelsen, er der stadig mange, der ikke kender til den rigtige historie om “Hovsa-Missilet”. På trods af, at sagen blev kulegravet af lokale journalister fra det daværende Holbæk Amts Venstreblad. På trods af, at journalisternes stædige arbejde førte til en ændring af anklageskriftet mod Olsen. På trods af, at det faktisk endte med at Olsen stort set blev frikendt og at journalisterne fik en Cavlingpris for afdækningen af sagen, så trækker mange stadig på smilebåndet ved tanken om Hovsa-Olsen, der ved en fejl trykkede på knappen.
“Den offentlige mening” er en lunefuld størrelse og springer ubesværet fra hån og latterliggørelse til sympati efter forgodtbefindende. Så hvordan gik det til, at så mange af os her 40 år efter stadig husker den forkerte udlægning, mens sagens virkelige sammenhæng blev glemt?”

I forestillingen medvirker, udover fem dygtige skuespillere, en række lokale kræfter som kor og statister.

Medvirkende: Henrik Jandorf, Allan Helge Jensen, Sofie Alhøj, Henrik Ipsen, Mei Oulund.

Koret
Charlotte Carlsen, Mette Koefoed Svendsen, Anni Martinsen, Anette Rise, Susse Grønberg, Peter Willy Nielsen, Arild Bjørn, Harry Kyllesbech.

Charlotte Carlsen, Mette Koefoed Svendsen, Arild Bjørn, Bjørn Monberg,
Peter Willy Nielsen, Annemaria Sienna Bugge, Palle Helweg-Larsen,
Karen Howitz

Sommerhusejere, myndigheder, bartender
Dorte Baunsgaard, Jane Lykke, Joan Ulvedal, Lene Larsen, Tonny Larsen, Erik Rasmussen

Instruktør: Frede Gulbrandsen
Korarrangementer og sanginstruktion: Vibeke Bjergaard
Scenograf: Eilev Skinnarmo
Dramatiker: Mei Oulund

Pris: 195,-
Grupperabat: v. 10 pers. 155,- pr. pers.
Priser: Unge under 25 år: 70 kr.
Missilanretning: 198,-, serveres kl. 18 (ikke lørdag)

Spilleperiode: 18. august – 10. september torsdag og fredag kl. 19.30, lørdag kl. 17 

TÆT PÅ BUS OG TOG
Odsherred Teater ligger midt på gågaden i Nykøbing Sj. blot 3 minutter fra bus og tog.
Tog Holbæk-Nykøbing Sj.: kører to gange i timen, begge veje (lørdag en gang)
frem til kl. 19. Herefter en gang i timen frem til kl. 23.30
Stor parkeringsplads bag teatret ved Holsts Have.

 

 

Køb billet